Telefon santrali, genel olarak birçok telefonun bir merkeze bağlı olarak aralarında iletişim sürekliliğini sağlamak amacıyla geliştirilmiş olup gelen ve giden aramaları otomatik olarak yönlendiren telekomünikasyon sistemine verilen isimdir.
Telefonla iletişimin en önemli kısmını oluşturan santraller, ilk üretildiklerinde manuel (elle) olarak çalışmaktaydı.free online slots Arama yapmak isteyen kişi önce operatöre bağlanıyor ve aramak istediği numarayı söylüyordu. Operatör de arayan kişi ile aranan kişi arasında bağlantıyı elle gerçekleştiriyordu. Bu ilk manuel santrallerin yerine, günümüzde hat yönlendirmesini kendi gerçekleştiren otomatik telefon santralleri kullanılmaktadır.
Günümüzde telefon santralleri, genellikle şirket içi iletişimin sağlanmasında kullanılmaktadır. Şirket bünyesinde santrala bağlı telefonlar aralarında dahili numaralarla (telefon kodları) ücretsiz iletişim sağlayabildikleri gibi dış hatlarla kolaylıkla görüşme yapabilmektedirler.
Telefon Santrallerinin Çalışma Prensibi Nedir?
Günümüzde yaygın olarak kullanılan elektronik telefon santrallerin özellikleri (otomatik telefon santralı) yer tasarrufu sağlar, güç tüketimi en az seviyededir, üretilmesi ve kullanımı kolay olup ekonomik ve hizmet ettiği kullanıcı sayısı maksimum düzeydedir. Telefon santralleri hakkında teknik bilgi verecek olursak; telefon santralleri genel olarak beş ana parçadan meydana gelmektedir;
Yaygın olarak kullanılan telefon santralleri, isteğe göre programlanmış mikro işlemciler tarafından yönetilmektedir.
Telefon santralına gelen elektrik akımı, öncelikle santralın güç ünitesine ulaşmaktadır. Güç devresi bu elektrik akımını tüm santrala göndermektedir. Ana karta ulaşan elektrik akımı işlemciye iletilmektedir. Telefon santralının beyni konumundaki işlemci üzerinde santral ayarları, dahili numaralar vb. bilgiler bulunmaktadır. İşlemci, soketlere bağlı olan telefonlara gerekli yönlendirmeyi yaparak çağrıyı gerçekleştirmektedir.